IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са скритите рискове за търговците на енергийния пазар?

Необходими са краткосрочни кризисни мерки чрез координация между правителства и и бизнес, каза Венцислав Топузов, енергиен експерт,

16:00 | 25.09.22 г.

Настоящата ситуация на енергийните пазари като цяло е добра за търговците, но има скрити рискове. Това каза Венцислав Топузов, енергиен експерт, съосновател на ROITI, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Една волатилна цена - скокове от няколко десетки евро от ден за ден, води до големи марджин колове на борсите и това изисква много капиталови ресурси. Говорим за стотици милиони, които трябва да се превеждат или от един пазарен участник към борсата, или от борсата към пазарния участник“, посочи експертът.

ROITI е българска IT компания, която създава алгоритми за фирми, които произвеждат електрическа енергия и по принцип, които работят в сферата на енергетиката в европейски мащаб. 

"Това, което се случи в последната година, когато цената на газа започна да скача така, е, че всички многократно си увеличиха кредитните линии и все още продължават да ги увеличават, за да се справят с тази волатилност", каза гостът. И допълни, че клиентите на фирмата му са повечето интегрирани компании - работят и с газ, и с електричество. „Предвид, че и двете цени са високи, ако губят от газ, печелят от електричество и това в някаква степен компенсира“.

Според него краткосрочно трябва да се вземат някакви кризисни мерки чрез сериозна координация между правителства, компании, бизнес, тежка индустрия, потребители. "Дългосрочно въпросът е какви са активите, за да сме конкурентни и ще съществуваме", каза Топузов.

„За консултантските компании промяната е добра новина, но чак такава промяна, каквато наблюдаваме в момента на пазара, е прекалена и носи притеснения, както на клиентите, така и на консултантите. ... В голяма степен проблемите на пазара, отразявайки се на нашите клиенти се отразяват и на нас“, обобщи събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 25.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още